Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Književnici Srbije i regiona u Sićevu

Tradicionalna Književna kolonija “Sićevo”, koja datira od 1991. godine, okupiće od utorka, 12. do nedelje, 17. septembra učesnike književnog života iz Srbije i zemalja regiona. Svečano otvaranje zakazano je u 19 sati u prostorijama kolonije “Sićevo”, a tada će piscu Zoranu Živkoviću biti uručena i svečana nagrada „Ramonda serbika“. Za zainteresovane posetioce biće organizovan i odlazak do Sićeva.

U tročlanom žiriju Književne kolonije „Sićevo“, koji je imenovao Savet kolonije, bili su prošlogodišnji laureat Goran Petrović, Dejan Stojiljković i Dejan Milutinović.

Oni su odlučili da nagrada „Ramonda serbika“ za 2023. godinu, koja se dodeljuje 28. put, pripadne piscu, esejisti, prevodiocu, izdavaču, uredniku i scenaristi Zoranu Živkoviću za celokupno književno-naučno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kulturi.

U sredu, 13. septembra od 19 sati zakazan je Književni selfi u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu, dok će u četvrtak, 14. septembra biti organizovana Književna sretenja u kulturno-istorijskim spomenicima i institucijama Niša.

U petak će od 12 sati tema kolonije biti “Veštačka inteligencija između književnosti i novinarstva”, kada će, kako organizatori navode, učesnici i gosti Književne kolonije koristiti veštačku inteligenciju u pisanju i stvaranju muzike. Od 19 sati u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” biće organizovan Književni selfi, a učestvovaće Branko Rosić, Vojislav Pantić i Nikola Marković.

Osnivač i pokrovitelj Književne kolonije “Sićevo” je Grad Niš, organizator Niški kulturni centar, suorganizatori Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, uz saradnju Narodnog muzeja Niš, Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Opštine Niška Banja.