Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Spajanje Nabavljačke i Vinogradarske zadruge

Period od četiri godine Drugog svetskog rata i okupacije ostavio je dubok trag na razvoj zadrugarstva u Sićevu. Iako zadružni život nije u potpunosti zamro tokom ratnih godina, mnoge niti zadrugarstva bile su prekinute.

Pogled na deo Sićeva u prvim posleratnim godinama
Pogled na deo Sićeva u prvim posleratnim godinama

Nakon završetka rata, sledeći svaka svoju predratnu tradiciju, obnovile su svoj rad Sićevačka zemljoradnička nabavljačka zadruga i Sićevačka vinogradarska zadruga. Zemljoradnička nabavljačka zadruga, po svom programu, i u skladu sa svojim Pravilima snabdevala je zadrugare industrijskom robom i vršila otkup poljoprivrednih proizvoda. Zemljoradnička vinogradarska zadruga je imala svoj podrum u kome je prerađivala grožđe zadrugara, a vino i rakiju prodavala na tržištu. Praktično, i jedna i druga zadruga bavile su se proizvodnjom i otkupom grožđa, s tim što Zemljoradnička nabavljačka zadruga nije imala sopstveni podrum.

Velikom broju zadrugara, naročito zadrugara Vinogradarske zadruge novi režim nije bio po volji. Sa druge strane, novom, komunističkom režimu nije odgovaralo postojanje više zadruga. Cilj novog režima bio je spajanje svih sićevačkih zadruga u jednu, pa je posle detaljnih priprema, 6. aprila 1947. godine održana Skupština zadrugara Zemljoradničke vinogradarske zadruge na kojoj je bilo je prisutno 154 zadrugara. Skupštinom je rukovodio Radomir Miladinović, a u radnom predsedništvu bili su još Janačko Miladinović, Ilija Petrović i Aleksandar Veličković.

Skupština je najpre saslušala izveštaje i usvojila godišnje račune za 1944, 1945. i 1946. godinu, a zatim su izabrani novi organi upravljanja  zadrugom. U Upravnom odboru bili su: Ilija Petrović, Ratko Živković, Đorđe I. Janković, Sava Milenović, Radoje Petrović, Radomir Miladinović, Nikodije Nikolić, Mladen Dimitrijević, Vukašin Stanković, Svetislav Veličnović, Živojin Pavlović, Kosta Ristić i Aleksandar Ž. Jovanović.

Nadzorni odbor sačinjavali su: Danilo Veličković, Branko Radojković, Ranko Vučić, Živojin Ilić, Nikodije Radenković, Rajko Mladenović, Boško Ranđelović, Predrag Vidanović i Vojislav Ristić.

Radomir Ratko Miladinović
Radomir Ratko Miladinović

Organi nove vlasti pripremili su pripajanje Vinogradarske zadruge Nabavljačkoj zadruzi. Vanredna skupština Sićevačke zemljoradničke vinogradarske zadruge zakazana je za 23. maj 1948. godine u sali Zadružnog doma u Sićevu. Prisutno je bilo 102 zadrugara. U radno predsedništvo izabrani su Radomir Miladinović za predsednika, za članove Branko M. Nikolić i Mladen S. Dimitrijević, a za zapisničara Budimir Radojković.

Na dnevnom redu bilo je pripajanje Vinogradarske zadruge Nabavljačkoj zadruzi. Pod pritiskom novog režima koji je već doneo odluku o spajanju zadruga i kome niko od protivnika takvoj ideji nije imao dovoljno snage da se suprotstavi, 1948. godine došlo je do pripajanja Vinogradarske zadruge Nabavljačkoj zadruzi.

Atmosvera na zasedanju Skupštine je bila veoma napeta, a  nezadovoljstvo najuglednijih zadrugara ovakvom politikom veliko. Sukob koji je tom prilikom nastao izmedju predstavnika novog režima i pojedinih zadrugara rezultirao je isključenjem iz zadruge Nikole Popovića, Blagoja Pavlovića, Gavre Ristića, Milana Popovića, Videna Petrovića i Sime Nikolića.

Za upravnika novostvorene ZEMLJORADNIČKE VINOGRADARSKE ZADRUGE „SIĆEVO” izabran je Radomir Miladinović, čime je otpočeo period njegovog, mora se priznati, uspešnog rukovođenja ovom zadrugom, koji će se završiti 31.12.1976. godine njegovim odlaskom u penziju.

Uz Radomira Miladinovića, te 1948. godine, na stalnom radu u zadruzi bili su Budimir Radojković – blagajnik, Velimir Ristić – poljoprivredni stručnjak, Aleksandar Petrović, Života T. Petrović i Mihajlo Davidović – magacioneri, Radisav Marković i Ranko Vučić – knjigovođe, Kostadin Radenković – vinarski stručnjak, Živojin Nikolić – električar, Živojin Đorđević – vozač i Rade Zdravković – kelner.

Vremenom, broj zaposlenih u zadruzi se stalno povećavao, tako da je 1990. godine dostigao 170 zaposlenih.

Literatura: Zadrugarstvo u Sićevu 1905-1990., Zemljoradnička vinogradarska zadruga “Sićevo”, Sićevo, 1990.