Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Hidroelektrane

Retko se koja evropska zemlja može pohvaliti hidroelektranama koje proizvode električnu energiju stotinu ili skoro stotinu godina, a Elektroprivreda Srbije u Sićevačkoj klisuri ima čak dve koje i danas neumorno rade:

  • MHE „Sveta Petka“ u Ostrovici 2020. godine obeležila je 113 godina rada;
  • MHE „Sićevo“ u Sićevu 2020. godine obeležila je 90 godina rada.

To su bile prve elektrane u Srbiji koje su radile po principima Teslinih polifaznih struja, i to samo četiri godine nakon hidroelektrane na Nijagari (MHE „Sveta Petka“ 1908.) u kojoj je Tesla prvi put primenio taj princip.

Mala hidroelektrana "Sveta Petka"

Mala hidroelektrana "Sveta Petka" u Ostrovici
Mala hidroelektrana "Sveta Petka" u Ostrovici

Prva hidrolelektrana, MHE „Sveta Petka“ (ili „Vila sa Nišave“), snage 0,60 MW prve kilovate električne energije proizvela je 21. septembra 1908. i od te godine ona nije prestajala sa radom više od sto godina. Za izgradnju MHE „Sveta Petka“ zaslužni su meštani sela Sićeva, i njen incijator Todor Milovanović, tadašnji predsednik opštine Niš. Oni su čak stupili i u kontakt sa našim velikim naučnikom Nikolom Teslom, idejnim projektantom ove mini hidroelektarne. Tesla je zbog toga proglašen počasnim građaninom Sićeva. MHE „Sveta Petka“ počela je sa radom 13 godina posle prve hidroelektrane na svetu izgrađene na reci Nijagari (1895. u SAD) i bila je prva državna elektrana koja je osvetljavala grad Niš. Profesor Tehničkog fakulteta u Beogradu Aćim Stevović projektovao je branu, kanale i zgrade, dok je kompletna oprema kupljena u Nemačkoj od firme „Siemens Schuckert Werke“ i dan danas je u funkciji. Električna energija je do Niša stizala dalekovodom dužine 25 km pod naponom od 8 kV.

Mala hidroelektrana "Sićevo"

Brana hidroelektrane "Sićevo"
Brana hidroelektrane "Sićevo"

Druga mala hidrolelektrana „Sićevo“ izgrađena je skoro na samom kraju uskog i strmog klanca Sićevačke klisure, u podnožju sela Sićeva. Oko šest kilometara nizvodno od MHE „Sveta Petka“ nalazi se velika pokretna brana MHE „Sićevo“. Osnovu za izgradnju ove elektrane predstavljala je koncesija koju je grad Niš dobio za potrebe izgradnje MHE „Sveta Petka“. Radovi na izgradnji MHE „Sićevo“ snage 1,35 MW započeti su maja 1921. angažovanjem inženjera Deklera iz Beča, čiji je zadatak bio da snimi teren i prikupi potrebne podatke na osnovu kojih je firma „Siemens-Schuckert“ izradila projekte.

Mala hidroelektrana "Sićevo"
Mala hidroelektrana "Sićevo"

Građevinski radovi su započeli 8. oktobra 1928. godine, i kada se očekivao završetak radova, u leto 1929. desilo se neverovatno nevreme sa poplavom koja je odnela veći deo građevinskog materijala sa gradilišta i oštetila dobar deo izvedenih radova. Slična nepogoda zadesila je gradilište i naredne godine, tako da je sve to uticalo na produžetak rokova i poskupljenje radova. Hidroelektrana „Sićevo“ je konačno 1931. prvo puštena u probni rad, a početkom decembra iste godine i u redovni pogon, sa dve godine zakašnjenja.

Mašinska hala MHE "Sićevo"
Mašinska hala MHE "Sićevo"

Spoljašnja veza: Wikipedia