Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Sićevo narednih dana centar likovne umetnosti

Tradicionalna Likovna kolonija “Sićevo” svečano je otvorena sinoć, 1. septembra i narednih deset dana u tom mestu pored Niša boraviće i stvaraće umetnici iz Srbije i inostranstva. Direktorka Galerije savremene likovne umetnosti Emilija Bilić istakla je će Sićevo narednih dana biti centar likovne umetnosti naše zemlje.

Likovna kolonija “Sićevo”, čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović, prva je Jugoslovenska umetnička kolonija. Kao najstarija kolonija na Balkanu održana je prvi put 1905. godine, a od 1964. godine, kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine i Sićevo septembra postaje domaćin likovnim umetnicima. Direktorka Galerije savremene likovne umetnosti Emilija Bilić je na otvaranju poželela ovogodišnjim učesnicima da im Sićevo probudi inspiraciju.

Učesnici Likovne kolonije “Sićevo 2023” su Vesna Knežević, Radomir Knežević, Danijela Mršulja Vasić, Milenko Vasić iz Beograda, Miroljub Filipović iz Trstenika, Demon Kovarski iz Australija, Hjun Ju Kim iz Južne Koreje i Milan Vidojković iz Niša.

Umetnička dela nastala tokom manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi tokom novembra, a učesnici će tokom tokom desetodnevnog boravka biti u prilici da obiđu Sićevačku klisuru, manastire u okolini i kulturno-istorijske spomenike Niša – Tvrđavu, Medijanu i Ćele-kulu.

Zbirka Likovne kolonije “Sićevo” se svake godine obogaćuje novim radovima koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu, zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka umetničkih dela koja je po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije.