Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Počinje Likovna kolonija “Sićevo 2022”

Osmoro umetnika iz zemlje i inostranstva ove godine će učestvovati u Likovnoj koloniji “Sićevo 2022”, koja će tradicionalno biti održana od 1. do 10. septembra. Slikari će imati priliku i da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem tog kraja, da obiđu okolne manastire, kao i znamenitosti Niša.

Atelje Sićevačke kolonije

Svečano otvaranje biće održano u četvrtak, 1. septembra, od 19 sati, u zgradi Likovne kolonije, u selu Sićevu. Dela nastala tokom Kolonije biće kasnije izložena u Paviljonu u niškoj Tvrđavi.

Novi radovi obogatiće i zbirku Likovne kolonije, kojoj se svake godine dodaju nove slike, ali ti radovi će, takođe, biti ostavljeni za muzeološku obradu i stručnu prezentaciju.

Ovogodišnji učesnici su Ljiljana Šunjevarić iz Užica, Milorad Mladenović iz Beograda, Drago Simić iz Loznice, Aleksandar Pavićević iz Niša, Strahil Petrovski iz Kumanova u Severnoj Makedoniji, Cvetka Hojnik iz Murske Sobote u Sloveniji, beogradsko-londonska umetnica Lidija Antanasijević i beogradsko-londonski slikar Zoran Veljković.

Inače, Likovna kolonija “Sićevo” najstarija je srpska i jugoslovenska umetnička kolonija, a osnovana je 1905. godine, na inicijativu čuvene slikarke Nadežde Petrović. U kontinuitetu se održava od 1964. godine.